娛樂

2019年10月20日

2019/09/20 (週五) 12:00上午

變的更好 伍允龍

在伍允龍(Philip)回國內工作的前一天,我們一起來個「星情飯局」。
他的經理人預先告訴我:「Philip喺美國大,食慣快餐,乜都話好味,哈!」
沒抱任何期望,當我來到LE 39V,伍允龍所安排的美景美食在眼前……口味,是會變的!

撰文:Carrie Yip(carrieyip@msn.com)
攝影:Rico
化妝:Tristamakeup
服裝:Billy & Betty Tailormade
鞋履:Xvessel

人、情、味
儘管今天伍允龍帶我嘗美味而漂亮的法國菜,但他仍喜歡「快餐」。
「美國有好多快餐店,每一次返到去,最鍾意去食Taco Bell,佢係一間有歷史悠久嘅墨西哥連鎖快餐店,啲嘢唔貴。嗰陣喺美國教書,學校附近有間Taco Bell,我成日都去食Lunch;有一次同Andy(安志杰)去夏威夷,一見到呢間舖就去幫襯……Taco Bell,包含住我好多嘅回憶!」一頓飯或一些食物,留給我們的,不只是味道,還有那刻的「人、情」,「同啲兄弟老友去食飯,唔計較食啲乜,最重要係啱傾。」
伍允龍看重兄弟情,近期上映的《潛行者》就是和好兄弟安志杰、吳建豪傾力合作的電影作品,他十分興奮。伍允龍憶述:「《潛行者》又係一個紀念。同Andy(安志杰)、Vanness(吳建豪)喺《少年阿虎》時認識,嗰時我幫Vanness練武打,記得一次同佢喺間酒店出嚟上七人車,哇,超多人圍住佢,嗰時佢經已係巨星級,但全冇架子、亦冇睇唔起我,仲好尊重我;Andy比較沉默啲、慢熱啲,我哋會有一啲意見上嘅出入,但大家都相信大家嘅專業,所以咁多年嚟都可以Keep到一個好好嘅關係。」

美食、功夫、藝術
在LE 39V可鳥瞰窗外維港景色,伍允龍喝了一啖紅酒,說:「細個時,老竇已經帶埋我睇啲好暴力嘅戲,我可以話乜電影都睇,但最鍾意都係成龍,佢將喜劇與動作結合,好有香港Feel。嗰時成龍喺美國出咗本書《I am Jackie Chan》,我仲排隊去等佢簽名㗎!」伍允龍繼續說:「做特技人、武指,有佢哋嘅專業。當年我喺呢行由幕後開始,我又唔怕羞去問其他前輩,好多好老師畀機會,令我從實踐中去學習!」
過去的拼搏刻苦,令伍允龍對自己的要求也不敢鬆懈,不少人都話吃甜品,可放鬆心情,當侍應生遞上甜點,伍允龍明顯雙眼發亮、讚不絕口,「啲甜品好精緻,大家快啲食!打功夫都係一種藝術,可以好細緻,鏡頭前點樣令一個招式出到嚟好睇、點樣用身體語言去講古仔,都有技巧,係經驗同智慧嘅累積。我依家最想做多啲策劃工作,做到一個大家都認同嘅動作導演同功夫演員!」伍允龍從容地把一粒茉莉榛子朱古力送入口,是由心的滿足。

LE 39V
地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓A舖
電話:2977 5266
平均消費:約$800-$1,500/位
泊車:ICC Sky Dining 101代客泊車
營業時間:12:00-15:00、18:00-22:30

;