新聞

2020年1月19日

2019/12/12 (週四) 12:14上午

港鐵服務承諾去咗邊? 乘客批港鐵 留言促交待

自反修例風波爆發以來,港鐵在市民心中的形像徹底扭轉,數以萬計乘客在港鐵FB專頁留言,除炮轟港鐵各種不合理安排外,更提出不少質疑及改善建議,希望港鐵可以作出回應,但觀乎港鐵這個專頁,對這等重要留言均未作出回應,故本報將會連載其中部分原文,以促正視。

Rachel Ma:作為公營機構,我想問服務承諾去咗邊?作為上市公司,貴公司既 corporate governance and csr 去咗邊?我哋小市民、小股東,係咪可以行使相應權利,要求換管理層,或者反對加價?

自我製造混亂

Chun Kit Anthony Cheng :地鐵唔係畀市民大眾用架,警察優先用?

Sh Ch :班港鐵離地膠層堅以為佢哋5天工作周,星期六唔駛返工。停幾個站,對佢地影響甚微!

Christie Ka: 離曬大譜港鐵,自我製造混亂,令市民不便咗成日,有必要封7個站咩?強烈譴責港鐵搞不合作運動!

Matthew Leung :你知唔知你封咗唔係遊行路線嘅藍田,令幾多公公婆婆要爬山番屋企?同埋,今日遊行,警方已批不反對通知書,你為咩要遊行前就封線?

WU KA :你同事不安全,市民不安全!係因為你們放警察入車站亂打人,係危險嘅時候叫車長停車,放低所有乘客……

Shirley Szto; 今次做得非常好,請繼續盡公民責任,協助警方執法。

;