娛樂

2019年11月17日

2019/10/24 (週四) 12:00上午

古天樂49歲生日 「老婆」踩場贈興

古天樂驚爆有「老婆」!他前晚偕宣萱、姜皓文等出席主演電影《犯罪現場》首映禮時,台下一名女子忽然用普通話大叫:「我是古天樂老婆!」令人嘩然,惟「老公」古天樂卻未有理會!
現年49歲的古天樂(古仔)入行26年,一直鮮有傳出緋聞,至今年7月,古仔與相識多年的宣萱,忽然被網上瘋傳於年底結婚,事後他透過經理人急急否認:「不是事實。」未料事隔3個月,古仔前晚於九龍灣出席主演電影《犯罪現場》首映禮時,竟爆出「老婆」踩場事件!
事緣他前晚率領宣萱、姜皓文(黑仔)、張繼聰及顏卓靈等出席首映,其間一名女粉絲在台下不停以普通話高呼:「我是古天樂老婆!」引來一陣騷動,不過見慣大場面的古仔就非常淡定,未有太大反應。
正日享家庭樂
席間大會又安排了生日蛋糕,為分別於本月21、26日生日的古仔和黑仔慶祝,古仔表示生日願望是身體健康,他說:「有健康身體先可以做任何事情,有同朋友吃飯,正日生日同家人慶祝,因為擔心交通麻煩,今年未有同Fans慶祝。」黑仔則謂今日是太太生日,明天是夫妻倆結婚20周年,他說:「叫咗太太自己揀禮物,佢好似揀咗首飾,其實我啲錢都係交晒畀佢。」
此外,片中不少開槍戲的張繼聰稱,拍攝個多星期後好似「瞓捩頸」一樣,問可有獲太太謝安琪安慰?他笑道:「我每次都會將啲傷勢誇張10倍,都係想老婆關心吓,同埋喺啲仔女面前炫耀吓。」

;