唐牛(狂牛)

2019年8月23日

豪門股宴 唐牛(狂牛)

2017/08/04 (週五)

爆煲論難言成立

恒指連升三日後,昨日終出現調整,一度跌逾200點,埋單收窄至76點,強勢依然。不過,個股卻出現不少凶兆,例如股王騰訊(700)腳仔軟,超級藍燈籠中移動(941)忽然發力,下跌股份遠較上升股份為多等等,惹來托住指數沽貨疑雲。我的看法是,今浪升市除近兩日成交過千億外,其餘時間均是細成交炒上,證明散戶並未入場,反映升市只是體現個股應有估值,從呢個角度出發,爆煲論根本不成立。
當然,港股升咗咁多,戰友們畏高十分正常,想食盡升浪又怕被震走點算好?我會建議大家暫時遠離報價機,跟車太貼好易做錯事,加上今浪帳面贏得多,一兩日調整肯定都唔會入肉,坐定定卻有機會換取更大的利潤空間,你話係咪諗得過先?
渣打集團(2888)中期業績成功扭虧,相當對辦,但因為未有恢復派息,結果被由頭沽到尾,埋單狂瀉8%,險守80蚊大關。相反,已着手回購嘅滙控(005)及繼續增持派息的恒生(011),股價大升一輪後依然硬淨,反映回購及派息,已成為股價升跌的兩大因素。咁都啱嘅,任你公司業績做得幾好,最緊要係同股東分享,派息的話,股民可以袋袋平安,回購則令每股收益提高,兼有托價效益,投資者同樣受落。大家往後不妨睇實呢兩個因素,投資便可化繁為簡。

唐牛
(逢周三、 五見報)
https://www.fb.com/tongcow88

唐牛(狂牛)
;