徐燦傑

2020年1月20日

魔鬼教室 徐燦傑

2014/06/13 (週五)

徐燦傑##魔鬼教室##爸爸經濟學4

上回講到,商品大王羅傑斯同個女講,要成功,首先係要真正認識自己,了解自己嘅弱點同錯誤,先至能夠搵到啱嘅路。之後就要專心同專注喺真正熱愛嘅工作,就會搵到自己嘅夢想。更重要係,不斷拓寬自己嘅眼界,做一個世界公民。
rn喺投資上,投資大王爸爸認為要識得投資,首先要研讀哲學,學會獨立思考。之後就去學中文,買呢個國家嘅未來!羅傑斯嘅阿爸同畢菲特嘅阿爸,都同樣認為喺適當嘅時候要反眾道而行,要有唔隨烏合之眾嘅心理。最後,羅傑斯為個女作好面對外面世界之前,最重要一句說話就係 : 幸運女神只眷顧持續努力嘅人。
rn我哋成日淨係識講「無阿媽無我!」但其實,好多時,正確嚟講,如果當日阿爸冇追阿媽,根本無可能建立成為家庭,咁就更加唔會有你同我啦。喺經濟學上,阿爸除咗係家庭嘅生產者,更加係家庭嘅先驅者,理論上,應該享有先驅優勢(First Mover Advantage),喺屋企有絕對嘅話事權。但好多時,爸爸無選擇利用呢個優勢,將屋企話事權交畀阿媽,喺經濟學上,呢個係逆向選擇Adverse Selection)。點解會咁?用經濟學解釋,就是阿爸喺成本同回報以外,更加着重創造價值(Value Creation),將家庭各成員嘅利益放喺大前提囉!

rn

徐燦傑(Prof. J)  (逢周一至五見報)
rn銀河國際財富管理CEO,於now財經台、新城數碼音樂台及DBC數碼財經台擔任主持,著作逾23本,理論實戰兼備的魔鬼教練。
rnJesliechui@chinastock.com.hk

徐燦傑
;