2021年01月21日 

網絡惹爭議 白貓變成皮卡丘

2020-08-25 (週二)

最近因為一隻貓咪於網絡掀起爭議,原因係泰國一名女子Thammapa Supamas,上載了白貓Kapuang「染」成黃色的照片,相信不少網民都會破口大罵,但其實另有內情哩!

由於Kapuang染上難纏的黴菌,導致皮膚脫毛兼紅腫,所以就以薑黃膏為牠治療,由於黴菌會不停擴散,就索性將薑黃膏塗滿全隻貓,誰知網民看到後,覺得Kapuang變成了皮卡丘,而Thammapa Supamas就索性P了兩個胭脂,認真搞笑!Thammapa Supamas仲表示Kapuang需要一段時間才會變回白色,不過目前黴菌而成的傷口已慢慢好轉,並感謝網友關心,不過如果大家家中毛孩有皮膚病,最好先去睇醫生啊!

Thammapa Supamas將Kapuang全身塗上薑黃膏。


估唔到染色後的Kapuang,被網民笑指好似皮卡丘。
Thammapa Supamas索性P圖,為愛貓加上胭脂變成皮卡丘。
塗上薑黃膏後,傷口逐漸好轉。
Kapuang相信要等一段時間先會變返白貓,慘!