熱話 時尙 食玩 生活 旅遊 娛樂 親子 專欄 着數

星情飯局 心清氣壯 林欣彤

2019-07-05 (週五) 08:00 上午

有起有跌,才是人生。
9年前,林欣彤(Mag)參加《超級巨聲2》,經過第17集的比賽,眾望所歸,最終擇冠!大受注目,林欣彤的起步很好,可惜途中不太順利……「我做過3年嘅半獨立歌手,令我明白到好多人情道理,每一個機會,上天可以畀你,亦一下子拎走!」林欣彤說時格外感恩。

撰文:Carrie Yip(carrieyip@msn.com)
攝影:Ronald
髮型:Franco Chung @ Hair Corner (Central)
化妝:Mag Lam
服裝提供:initialfashion

回憶的味道
新界長大的林欣彤,是一個鄰家女孩,只是熱愛唱歌這興趣,把她帶到大舞台,說穿了是命運安排。
可是幾年前,林欣彤因聲帶問題,事業膠着,心情跌至谷底……說着說着如過眼雲煙。「從來,強者都係要經過無數嘅難關,先至可以有成功!當然有啲人有彩數,但唔係一定畀到你。」
今天林欣彤帶我到她的「飯堂」,輕鬆的喝着珍珠奶茶、吃着的鹽焗雞絲飯,十分自在。偶爾老闆娘過來聊幾句,好溫馨的街坊場面。「每星期都會嚟呢度食飯,唔使點諗,價錢又實惠,老闆娘記得晒我鍾意食啲乜,好貼心!佢哋嘅雞飯好好食,溝埋啲秘製嘅豉油嚟食,更加正;個米線湯底好濃郁,幾啱夏天食;佢哋嘅抹香奶茶、珍珠奶茶、台式蛋餅,都唔錯!」林欣彤更謂:「中學時期成日去八號花園嗰間食,依家呢間舖更就腳,所以每次同同學一齊嚟,好有Gathering嘅感覺,好有回憶嘅味道!」
鐵都變鋼
看過林欣彤的新歌《玫瑰式體驗》MV,在「女神光」下的她,十分清新。林欣彤回想那趟到日本拍《玫瑰式體驗》MV,自言是寓工作於娛樂,也是一次美食之旅。
「去日本拍MV,天氣唔算太好,但多謝公司團隊安排,一切都好順利。同埋乘機又可以食好多嘢,譬如鱆魚燒、冬甩、拉麵、海鮮……好有回憶嘅味道。」林欣彤繼續說:「過去失聲嗰段時間,令我成長得最快!講嘢,係一種好基本嘅溝通技能,但嗰陣,要用電話打啲字出嚟話畀屋企人、同事知我想點,其實,好慘嘅!仲令到阿媽好擔心,不停咁樣煲好多雪梨水、陳皮燉雪梨,朋友又送啲蜜糖等等,令我感覺到就算病嗰陣,都唔係自己一個人,要好感謝佢哋嘅關懷同支持!」
沒放棄,林欣彤充滿力量的重新出發,就如《玫瑰式體驗》最後兩句歌詞:「心清亦變得氣壯、火燙令鐵都變鋼!」

茶語
地址:大埔安慈路4號昌運中心地下77號舖
電話:2666 0250
平均消費:約$80/位
泊車:昌運中心停車場
營業時間:07:00-24:00

主持
Carrie葉嘉儀
傳媒人。喜歡「吃」,皆因非只飽足五臟,更可透看人情。