熱話 時尙 食玩 生活 旅遊 娛樂 親子 專欄 着數

孖杜汶澤破冰 黃秋生:好似死亡5部曲

2019-08-28 (週三) 08:00 上午

早年鬧不和的黃秋生和杜汶澤,上月忽然於社交網Po合照並留言“We Connect”,令人猜測兩人因政見相同而破冰!兩人錄影的訪談節目前晚終於出街,黃秋生直言為港人身份感到驕傲,更籲政府先踏出一步以「原諒」停止亂局。
黃秋生日前為杜汶澤(阿澤)的網台節目擔任嘉賓,該訪問前晚出街,被問到如何看待勇武抗爭?秋生說:「好難翻查邊個郁手先,如果要停止呢個暴力,一定要有人行出嚟做一個原諒,至於一個社會入面,邊個應該先行出嚟?咁梗係政府喇,唔係要政府嚟做乜?政府就係要嚟仲裁㗎嘛!」他又直言從沒想到香港會「咁勁」,故很Proud of自己是香港人。談到跟阿澤反目後又和好,他直言心態有所改變,學識忘記過去,並謂:「都幾多謝呢5年嘅封殺,我直情覺得係洗滌心靈,好似死亡5部曲,由否認到問點解,到憤怒、尋找唔知咩方法,後來接受。」並謂不再理會被網民硬屈「港獨」一事。

阮民安拒為生意跪低
同樣高調撐「反送中」的阮民安亦被揶揄博翻身,他昨日則於社交網爆太太Eva工作遍布中、日、台、美等地,下月推出的自家品牌更會在全球發行,相信表態後會影響業務,但謂:「香港依家發生咁大件不公平不公義嘅事,要我為咗賺錢而選擇扮不見不聞,甚至跪低表態愛國,支持警察打香港人,做甚麼護旗手,對唔住,我做唔到!」
另將於11月舉行的台灣金馬獎,繼早前遭內地打壓,中港兩地電影紛紛放棄報名後,現傳因顧及內地市場,國際品牌BVLGARI、伯爵等都退出贊助。台灣名嘴唐湘龍日前於節目中,亦表示車商瑪莎拉蒂也退出,相信主持人也很難找。