娛樂

2017年9月23日

2017/09/14 (週四) 12:00上午

Celine再被Mel B狠批揀錯歌

美國才藝節目《全美一叮》(America’s Got Talent,AGT)準決賽於香港時間昨晨舉行,「香港小巨肺」譚芷昀終於首度同台硬撼勁敵「小雲妮」Angelica Hale,惜譚芷昀再次遭評判之一的Mel B狠批聲音緊兼揀錯歌,卻大讚Angelica Hale擁有天使的聲音,雖然不完美,但絕對征服到首歌!

年僅9歲的譚芷昀(Celine)於香港時間昨晨,出戰美國才藝節目《全美一叮》的直播準決賽第二回合,與其最大勁敵、現年10歲的「小雲妮」Angelica Hale首次正面交鋒!今次,打頭陣的Celine獻唱迪士尼動畫《魔海奇緣》的主題曲《How Far I’ll Go》,其間更展示拉長音技巧。
雖然評判Simon Cowell、Heidi Klum和Howie Mandel都紛紛大讚其表現完美,但上次已經批評Celine揀錯歌的Mel B就繼續唔多Buy,她說:「無可否認你把聲係好正,但我覺得首歌太音樂劇,冇好好將你把聲表現出嚟,好似好緊張咁,我知道你可以再唱高啲或者低啲,但你今晚(即昨日)冇做到!」語畢惹來全場噓聲,Celine只好笑笑口面對批評。
至於壓軸出場的Angelica唱出David Guetta與Usher合作的歌曲《Without You》,真假音轉換自如的她又大晒「海豚音」,睇到全場企晒起身兼拍爛手掌,並獲Mel B大讚:「你擁有天使嘅聲音,你絕對係征服到首歌!」反應遠超Celine!