娛樂

2019年3月22日

2018/01/26 (週五) 12:00上午

與「神」同行 黃子華 佘詩曼

「世界一日唔和平,我好難兒女私情。」一聽到這啜核、押韻的金句,就知道子華神返嚟喇!黃子華棟篤笑的功力毋庸置疑,每次開騷門票定必被秒殺,電視劇亦同樣收視口碑俱佳,劇中金句更不斷被人翻Loop。不過他在電影方面一直被指是「票房毒藥」,今個農曆年黃子華再闖影圈,與電視劇《絕代商驕》中的黃金拍檔佘詩曼再度合作,聯手打造賀歲電影《棟篤特工》,且看這對歡喜冤家合力「發功」,能否打破票房宿命!

撰文:陳子楠
攝影:David
化妝:Judy Cheung(黃子華)、江中平(佘詩曼)
髮型:Helen Wong@ Fifth Salon(黃子華)、Seiko Sin @ Hair Culture(佘詩曼)

黃子華的搞笑實力早已被譽為神級,無論是棟篤笑、電視劇,都會連環爆出富哲理性的金句,16年踩過界與陳法拉合演舞台劇《前度》展現神級演技,加場再加場後依然一票難求,其智慧與幽默被人尊稱「子華神」。不過神也有其弱點,就是電影發展。子華曾主演的電影《嚦咕嚦咕對對碰》、《男歌女唱》等都票房慘淡,02年他自編自導自演《一蚊雞保鑣》,最後更只收約11萬票房,「票房毒藥」封號自此與他掛鈎。今次再勇闖影圈,他坦言千萬不要「挑戰個天」,「票房同人嘅命運一樣,上天畀你就畀你,千祈唔好話『我冇理由冇嘅』,咁就瀨嘢喇!」

歡喜冤家
10年前,黃子華與佘詩曼於無綫劇《絕代商驕》中的熒幕情侶形象深入民心,今次兩人再度合作,原來是阿佘主動提出的,她笑說:「我識佢嗰時仲係人,但後尾變咗神喎,咁點可以唔同神合作吓呀?」子華立即反擊:「你唔可以同大家講,你上次同我合作好愉快,每日都如沐春風㗎咩?我依家叫阿佘做Sexyman,咁佢親自話搵我合作都係一個Honour。」
要促成黃金組合的合作,少不了等待的過程,而一等就是兩年了。為求完美,子華與編劇組度了足足10稿的劇本,訪問期間阿佘也不斷肯定子華的努力:「之前第一、二稿我有睇,我覺得都幾搞笑㗎喇,跟住睇睇吓又嚟(新劇本),我就覺得唔對路喎,同佢講『你搞掂先畀我睇啦』,都估唔到最後搞到第10稿。」

女神崩壞?
這部嘔心瀝血之作以特工為題材,講述子華飾演的頂尖特工Mr. Chan多年前因無心之失被停職,更對阿佘飾演的女警余香欠下情債,廿年後余香晉升為保安局局長,逼於無奈下委託Mr. Chan破案的故事。雖是喜劇,但拍攝過程及角色都殊不簡單,連從影多年的阿佘也有新嘗試,她笑言:「我今次係保安局局長,權力好大,又畀人呃咗,懷恨在心,因愛成恨。咁我就設計咗自己講嘢成日藐嘴藐舌,我覺得都幾樣衰㗎!」此時子華不忘「補一刀」:「總之你未見過咁樣衰嘅阿佘!因為佢嘅心理比我呢個初戀摧殘咗,由佢最初靚靚女女,然後扭曲咗個心理,連個面型都扭曲埋,咁佢真係做得好樣衰!」

而子華的挑戰也不少,他大爆有場戲要在水中倒吊,令他首次體驗到何謂遇溺,「水底倒吊唔係最恐怖,係綁晒手腳冇得郁,再倒吊擺落去,真係好驚。嗰次真係我呢世人第一次知道咩叫遇溺!」而在戲中不斷趕絕他的阿佘也心痛地說:「嗰場真係唯一一場我唔忍心摑佢。」

群星打救
既然《棟篤特工》是賀歲電影,自然少不了「群星拱照」,今次也碌了不少人情卡,如譚詠麟、許冠文、鄭秀文等,子華直言當初想也不敢想邀請到這麼多巨星坐鎮,「監製好勇敢話搵許冠文、譚詠麟,我話『你都黐線嘅!』點知又畀佢搵到返嚟,佢真係膽大包天!而嗰啲朋友又肯嚟,每一個嚟嘅人應該都係抱住一個拯救中咗毒嘅人、『睇下呢劑藥醫唔醫到你』嘅心態,所以我好感激,之後我會逐個拍條片多謝佢哋。」
子華與阿佘合力發功衝擊新年票房,讓不少觀眾引頸以待,他們都認為今次比電視劇更好玩過癮,子華更有一些新發現:「阿佘嘅彈性比大家想像中大,一啲想像唔到嘅角色佢都應該可以做,包括一啲大家認為比較藝術性嘅角色。」阿佘立即回話:「下次再寫多個⋯⋯」話口未完,子華已馬上「戴返個頭盔」:「呢層票房上呢⋯⋯要有實力嘅人做先得,我要過到呢關先得。」觀乎觀眾近年對子華神的熱情,再看阿佘最近在電視劇《誇世代》的驚喜現身,令網民紛紛大呼掛念她的幕前演出,黃金組合加上農曆新年的電影黃金檔期,呢鋪仲唔掂?