娛樂

2018年12月11日

2018/10/11 (週四) 12:00上午

打破Whitney Houston紀錄 Taylor Swift 成最多AMAs獎女歌手

《美國音樂頒獎禮》(AMAs)昨日於洛杉磯舉行,當中Taylor Swift就出盡風頭,連埋年度歌手大獎,全晚勇奪4獎;總共奪得22獎正式成為史上奪最多AMAs獎項的女歌手,贏過獲21個獎的已故天后Whitney Houston。最近,Taylor於社交網罕有表達政治立場,還大撐民主黨,引來總統特朗普的粉絲反擊。今次是Taylor闊別頒獎禮舞台3年首度回歸,得獎時她於台上繼續發表政治言論,又再次叫人「出嚟投票啦!」無懼批評,難怪贏盡網民掌聲!
另一新紮天后Camila Cabello亦獲4獎,更力壓是非新人Cardi B勇奪年度新人,與Taylor雙雙成為今屆AMAs的大贏家,雖然Cardi B失落新人獎,不過就在最受歡迎饒舌/Hip-Hop歌手一項,擊敗同獲8項提名的男歌手Drake而奪獎,Cardi B在台上講感受時,還特意多謝囡囡,並寸爆說:「我好想多謝我個女,我同自己講一定要生佢出嚟,我要咁做,我要畀人知道佢哋錯,我要證明佢哋話我生咗之後唔會成功係錯嘅。」